Rozhodně se dá říct, že podzim mě co se pečení týče baví asi nejvíce. Miluji jablka, skořici i to, že člověk se s kouskem koláče zabalí pod deku, udělá si dobrej čaj a vezme si skvělou knížku. To je ideální strávený čas, a jak jsem četla v jedné knížce, sladké může vyřešit spoustu věcí.
Když jsem poprvé ochutnala hraběnčiny řezy, které pro vás dneska mám, říkala jsem si, že přesně takhle chutná podzim. Krásně sladce, po jablkách a skořici, ideální vyvážení chutí. Za tenhle recept dám ruku do ohně, i když v originálním receptu jsou vlašské oříšky, já je nahradila plátky mandlí. Rozhodně to ale podle mě není na škodu, já vlašáky moc nemusím, ale tohle je pecka.
Ingredience
- Suroviny na korpus:
- 4 vejce
- 450 gramů polohrubé mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- 200 gramů rozměklého másla
- 2 lžíce smetany
- 1 lžička skořice
- 150 gramů krupicového cukru
- +dva hrsti plátků mandlí
- 400 gramů jablek
- 1 lžička skořice
- 5 lžic moučkového cukru
Postup
Oddělte žloutky od bílků; bílky dejte stranou a žloutky smíchejte s cukrem a vyšlehejte co pěny. Nemusíme být nějak pevná, ale cukr by se měl rozpustit. Do mísy dejte mouku, sůl, skořici, prášek do pečiva a nakrájené změklé máslo. Přilejte žloutky s cukrem a promíchejte. Já jsem v tu chvíli měla těsto dost drobivé, proto jsem přidala ještě smetanu, ale není to povinnost. Rukama vypracujte těsto, pracujte rychle. Vznikne kompaktní těsto, které zabalte do potravinové fólie a dejte ideálně přes noc do ledničky.
Druhý den nakrájejte jablka na tenké plátky nebo nastrouhejte. Z bílků a cukru vyšlehejte sníh. Vyndejte těsto z ledničky a rozdělte ho na dvě poloviny.
Zapékací nebo třeba dortovou formu vyložte pečícím papírem a nastrouhejte na hrubo jednu polovinu těsta. To upěchujte důkladně a rovnoměrně do všech stran formy, na to dejte nakrájená nebo postrouhaná jablka posypte skořicí a mandlemi. Na jablka dejte opatrně sníh. Druhou polovinu rozdělte na polovinu a jednu opět nastrouhejte a posypte jí sníh. Pokud by vám těsta přišlo nahoře málo, nastrouhejte i druhou polovinu, ale mě ta druhá polovina zbyla (klidně jí můžete dát do mrazáku na příště).
Dejte péct na cca 40 stupňů, poznáte to podle toho, že povrch zrůžoví. Nechte vychladnout a pak krájejte řezy.
Bez komentářů