Musím říct, že poslední dobou miluju sladké snídaně. Palačinky, lívance, ovesné kaše přes noc, to je něco, co teď jím prakticky pořád. A tyhle lívance jsou naprosto skvělý a fenomenální. Když je nevyzkoušíte, tak budete hodně litovat.
Psala jsem to už několikrát, ale kynuté těsto mě hrozně baví a jeho přípravu si vážně užívám. Vlastně se dá říct, že v poslední době nedělám skoro nic jiného. A věřte, že tyhle kynuté lívance, které jsou obalené ve skořicovém cukru si budete užívat stejně jako já. Na víkendový líný a dlouhý brunch je to zkrátka ideální.
Ingredience
- 500 mléka
- 2 vejce
- 40 gramů cukru
- špetka soli
- 40 gramů másla
- 300 gramů hladké mouky
- 20 gramů droždí
- 1 lžička skořice
- citronová kůra
- skořicový cukr na obalení
- olej ve spreji
Postup
Jako první začněte s tím, že na mírném plameni rozehřejete cca 20 gramů másla a dáte ho vychladit. Všechny suroviny vyndejte ven cca dvě hodiny před prací, ať mají pokojovou teplotu. Droždí rozdrobte do misky, přidejte lžíci mouky a cukru. V mikrovlnce ohřejte mléko na cca 15 vteřin (mléko nesmí být ani horké, ani studené, ale krásně vlažné) a přidejte k droždí. Promíchejte a dejte na cca 10-15 minut na teplé místo (já dávám do trouby zahřáté na cca 50°C.)
Mezitím si do mísy do roboty dejte mouku, sůl a cukr, všechno promíchejte. Jakmile bude kvásek naběhlý, dejte ho do moučné směsi, přidejte vychladlé máslo, vajíčko, skořici, špetku soli a citronovou kůru. Nyní nechte robot pracovat, těsto by nicméně mělo být trochu tekutější, aby se vám ho podařilo lépe dávat na lívanečník. Z toho důvodů vám ani tolik nevyběhne, ale nakyne jen trochu. Nicméně nechte robot, aby důkladně zašlehal všechny suroviny a pak dejte na cca 40 minut kynout.
Mezitím si připravte v misce nasypaný skořicový cukr a rozpusťte si cca 20 gramů másla. Na lívanečníku rozehřejte trochu oleje ve spreji a lívance opatrně usmažte z obou stran. V práci s těstem vám pomůže fakt, že těsto bude tekutější. Jakmile jsou lívance osmažené, ještě horké je potřete trochu másla a z obou stran opatrně obalte v cukru a můžete podávat.
Bez komentářů