Dorty/ RECEPTY

Jahodový dort

Musím říct, že jahody jsou asi moje nejvíc oblíbené ovoce. Vždycky přemýšlím, zda jsou to maliny, jahody, borůvky, třešně nebo třeba meruňky. A je to těžký rozhodování, ale asi jahody. A právě proto pro vás mám jahodový dort, který je naprosto ideální na léto.

Tenhle dort měl pro mě hned několik velkých premiér. Pekla jsem po STRAŠNĚ DLOUHÉ DOBĚ a připadala jsem si skoro jako úplně začátečník. Nicméně jen na začátku. Jakmile jsem začala vážit, lít těsto do formy a připravovat další věci, už jsem věděla, co dělat a připadala jsem si jako skoro profík 😀 Dá-li se říct. A druhá premiéra se týkala želatiny, protože to nikdy nebyla moje kámoška a docela jsem se pečení s ní vyhýbala. Ale to je pryč. Ne že by to teď byla moje nejlepší kámoška, ale už vím, co s ní a příště už se jí bát nebudu. A ono přiznejme si, lehké a nadýchané dorty, které zaberou, co nejméně pečení, jsou v létě ty nejlepší :).

 

Doba přípravy: 1 hodina a chlazení (ideálně přes noc) Doba vaření: 10 minut pečení

Ingredience

  • Ingredience na korpus:
  • 2 vajíčka (bílky a žloutky zvlášť)
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • Ingredience na jahodovou pěnu:
  • 300 gramů jahod
  • 6 plátků želatiny
  • 100 gramů cukru
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • Ingredience na dokončení:
  • 200 gramů jahod
  • 5 plátků želatiny
  • 200 ml vody + další na želatinu
  • 2 lžíce cukru

Postup

1

Jako první je nutné udělat si korpus, troubu si předehřejte na 180, pečící papír zmačkejte a dejte ho do formy. Oddělte bílky od žloutků a z žloutků vyšlehejte tuhý sníh. Vedle v míse vyšlehejte žloutky s cukrem do světlé pěny. Pak do žloutkové směsi přidejte jednu lžící sněhu a jednu mouky a zašlehejte. Následně přidejte druhou lžící mouky a opět lžíci sněhu a pak zašlehejte. Následně do této směsi dejte zbytek sněhu a pomalými pohyby promíchejte. Těsto nalijte do formy a pečte cca 10 minut, až vám povrch mírně zezlátne a nechte vychladnout. Korpus nechte ve formě.

2

Nyní se vrhněte na jahodovou pěnu. Jahody nejprve omyjte, zbavte šťopky a rozmixujte. Želatinové plátky namočte do STUDENÉ VODY a nechte cca 10 minut nabobtnat. Následně polovinu jahodové tekutiny přelijte do hrnce, přidejte cukr a nechte povařit, aby se cukr rozpustit a sejměte z ohně.

3

Následně vymačkejte přebytečnou vodu z želatiny (já jí vzala do ruky a nechala jsem vodu chvilku vykapat), želatinu dejte do teplého pyré a přidejte jeho druhou studenou polovinu. Promíchejte, aby v pyré nebyly kousky želatiny a dejte stranu. Smetanu si vyšlehejte do polotuha (kdyby byla vyšlehaná úplně, nepromísí se s jahodovým pyré). Jakmile je pyré vychladlé, nalijte ho opatrně do smetany a jemně promíchejte, aby se barva pyré dostala všude a byla jemně narůžovělá.

4

Jahody překrojte na polovinu a vyložte jimi boky tak, aby řeznou stranou opíraly o formu. Následně na ně korpus s jahodami nalijte pěnu. Vůbec nevadí, když se pěna přelije i přes jahody a ne všechny budou vidět. Ve finálovém dortu je poznáte a to je nejdůležitější. Zbytek jahody nakrájejte na plátky a opatrně poklaďte na pěnu. Celý dort dejte odpočívat do lednice a vrhněte se na poslední želatinovou část.

5

Želatinové plátky dejte nabobtnat do studené vody. 200 ml vody dejte svařit společně s cukrem. Jakmile se cukr rozpustí, sejměte z ohně, nechte chvilku vychladnout a následně do sirupu dejte nabobtnanou želatinu. Nechte vychladnout, a než začne želatina tuhnout, nalijte jí na dort. Část se vsákne do dortu a část zůstane na jahodách. Nechte odpočívat v lednici minimálně dvě hodiny, ale ideálně přes noc.

Mohlo by se Vám líbit

1 komentář

  • Odpovědět
    Journey to experience
    31. 7. 2022 v 17:31

    Moje nejoblíbenější jsou borůvky ❤! Dortík vypadá moc pěkně a ta nadýchaná jahodová pěna moc lákavě 🍓🤩. S želatinou občas taky bojuju, někdy se hezky povede a někdy prostě nemá svůj den.. 😀.

  • Odpovědět