Jablka. Asi moje nejvíc oblíbená surovina. Společně se skořicí tvoří neskutečné kombo, které dovede vykouzlit s pár surovin neskutečný recept. Stačí se podívat třeba na takový klasický český štrůdl. A doufám, že stejně jako štrůdl se u vás doma usadí i tenhle apple pie.
Jablka a skořice, to jsou moje dvě lásky. Skořice je asi moje jedno z nejoblíbenějších koření, což dokazuje i fakt, že když mi jednou Šárka vezla z Egypta suvenýr, přivezla mi skořici. A skořice a jablka tvoří prim i v tomhle receptu na apple pie. Sice ho nebudete mít tak rychle jako třeba zmiňovaný štrůdl (mimochodem, můj recept na tažený závin znáte?), ale věřím, že si na něm pochutnáte. U nás totiž zmizel rychlostí blesku.
Ingredience
- Suroviny na těsto:
- 350 gramů špaldová celozrnná mouka
- 70 gramů hladké mouky
- 80 gramů změklého másla
- 110 ml vody
- 2 lžičky skořice
- Suroviny na náplň:
- 400 gramů jablek nakrájených na plátky
- 1 lžička skořice
- 20 gramů skořicového cukru (20 gramů je jedno klasické balení)
- 1 lžička muškátového oříšku
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžíce tekutého medu
- 1 lžička javorového sirupu (nemusí být)
- 1 vejce
- šťáva z půlky citrónu
Postup
V misce smíchejte obě mouky a skořici. Výhodou celozrnné špaldové mouky je v to, že chuťově trochu chutná po oříškách a tudíž se skvěle hodí v kombinaci se skořicí. Tu přidejte k těstu, stejně jako změklé máslo nakrájené na kostičky. Promíchejte a zalijte vodou. Těsto se vám nejlépe bude zpracovávat rukama. Důkladně zpracujte a následně zabalte do potravinové fólie a dejte na minimálně 30 minut do ledničky.
Mezitím si nakrájejte jablka na plátky, smíchejte je se lžičkou skořice, skořicovým cukrem, muškátovým oříškem a kukuřičným škrobem a promíchejte. Zakápněte citronovou šťávou, oslaďte medem či cukrem a doplnit můžete i javorovým sirupem, ale ten není povinný. Směs dejte stranou.
Nyní si těsto rozdělte na jednu větší část a jednu menší. Pracovní plochu si podsypte hrubou moukou a větší část těsta rozválejte do placky. Pokud vám to nepůjde, tak se snažte těsto alespoň částečně rozválet, přesuňte jej do máslem vymazané formy a vyplňte jím dno i boky. To jsem takhle udělala i já, chce to sice trochu trpělivosti, ale nějak to jde.
Na těsto dejte jablečnou směs. Menší polovinu těsta podsypte moukou a vyválejte. Těsto rozdělte na dlouhé plátky a ty postupně dejte z jedné a druhé strany na těsto. Dle mého názoru není potřeba proplétat a stresovat se tím, že vám to nejde :). Těsto na vrchu potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte do předem rozehřáté trouby péct na 180°C na cca 40 minut.
Bez komentářů