Dorty/ RECEPTY

Krtkův dort s banány

Co je větší klasika, než krtkův dort? Každý si asi pamatujeme ty krabicové dorty, které zdobily (a stále ještě zdobí) supermarkety v těch modrých krabicích. Ale co si budeme, těm upečeným dortům se krabice prostě nikdy nevyrovná. A já vám tedy přináším recept na klasický krtkův dort.

Krtkův dort je skvělý v tom, že je to velmi variabilní dort. Místo banánů, které jsou klasikou, tam můžete dát třeba jahody. Do krému můžete dát místo mascarpone třeba ricottu nebo nechat jen smetanu se zakysanou smetanou a tvarohem. Je to zkrátka klasika, která se dá udělat různými způsoby. A všechny budou určitě skvělý.

Doba přípravy: 40 minut Doba vaření: 1 hodina

Ingredience

  • Suroviny na korpus:
  • 350 gramů hladké mouky
  • 180 gramů cukru
  • 3 vejce
  • 3 lžíce kakaa
  • špetka soli
  • 200 ml oleje
  • 200 ml mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • Suroviny na krém:
  • 250 gramů mascarpone
  • 250 ml smetana ke šlehání
  • 250 gramů tučného tvarohu (ten ve vaničce, ideální ten červený)
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžička vanilkového extraktu (nejlepší je z Marks & Spencera)
  • 100 gramů cukru moučka
  • cca 30 gramů nastrouhanou hořké čokolády
  • 2-3 banány

Postup

1

Bílky a žloutky od sebe oddělte. Bílky si dejte zatím stranou, ze žloutků vyšlehejte společně s polovinou cukru (90 gramů) pěnu. Přidejte do ní mléko a olej a opět promíchejte. Mezitím si dejte šlehat bílky, ze kterých s druhou polovinou cukru (90 gramů) a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh.

2

Troubu si předehřejte na 180°C. Do žloutkové směsi přidejte sypké suroviny - mouku, kakao a prášek do pečiva a opět promíchejte. Jakmile je sníh vyšlehaný, začněte ho po částech přidávat opatrně ke směsi, dělejte to ideálně na třetiny. Už nemíchejte v robotu, ale zamíchávejte postupně stěrkou. Směs vlijte do předem vymazané formy a dejte péct na cca 40 minut.

3

Korpus po vyndání z trouby nechte ideálně do druhého dne vychladit. Pokud je dort dostatečně vychlazen, v polovině ho seřízněte a vnitřek opatrně vydlabejte. Nesmíte se ale dostat až na úplně dno. Vydlabaný a seříznutý obsah dejte do mísy a rozdrobte ho.

4

Připravte si krém. Smíchejte mascarpone, smetanu ke šlehání (oboje musí mít stejnou teplotu) a cukr a vyšlehejte asi cca minutu. Pak přidejte tvaroh a zakysanou smetanu a opět promíchejte. Nakonec přidejte i vanilkový extrakt, můžete i třeba lžičku vanilkového cukru a nastrouhanou čokoládu. Promíchejte a dejte chladit do lednice.

5

Banány si nakrájejte na kolečka a jdeme sestavovat dort. Na korpus dejte trochu krému a rozetřete, na něj dejte banány. Na ně zase krém s tím, že se snažte tvarovat do kuželovitého tvaru. Opět můžete dát banány a na ně zase krém, opět do kuželu. Když máte krém pryč či máte požadovaný vzhled dort, opatrně jej začněte zasypávat hrudkami těsta. Lehce je do krému zatlačte, aby držely. Tento proces chce trpělivost a zasypávat postupně. Jakmile máte zasypáno, dejte dort vychladit ideálně do druhého dne do lednice.

 

Mohlo by se Vám líbit

Bez komentářů

Odpovědět