RECEPTY/ Sezóna/ Velikonoce

Medové velikonoční jidáše

Velikonoce jsou tady už za pár dní a já pro vás mám skvělý velikonoční recept. Tentokrát jsem se takhle jednou v pátek večer pustila do kynutého těsta, a to přesněji do jidášů. Já vás v dnešním receptu přesvědčím, že se rozhodně nejedná o nudné pečivo.

Nedávno jsme se v práci o jidáších bavili s tím, že se jedná o suché a nudné pečivo. Ale po tomhle pečení si to rozhodně nemyslím. Jidáše se pečou a jí na Zelený čtvrtek, protože se věřilo, že kdo je sní za svítání, bude se těšit pevnému zdraví. Jestli držíte tyhle tradice, tak hodně štěstí, protože to vypadá, že je budete muset péct po půlnoci, abyste je stihli o svítání sníst..  Ale s tradicemi ještě nekončíte. Svým tvarem mají připomínat svinutý provaz, na kterém se oběsil Jidáš, poté co zradil Ježíše. Zavinutý tvar jidášů spolu s medem, kterým se ještě horké po vytažení z trouby potírají, symbolizují plodnost a hojnost – tradiční charakteristiky jara. Já jsem to ale povýšila na level výš a za mě je to skvělý update.

Recept máte sice o pár dní dřív, ale myslím, že si je můžete upéct i klidně místo mazanec, nebo společně s ním. Navíc, jsou opravdu skvělé a co na tom, že se mají jíst ve čtvrtek. V pondělí budou chutnat úplně stejně dobře. Tak se na to můžeme rovnou vrhnout.

Porce: 12 kusů
Doba přípravy: 15 minut kynutí + 30 minut Doba vaření: 25 minut

Ingredience

  • Suroviny na kvásek:
  • 15 gramů droždí
  • 1/2 lžička mouky
  • 1 lžička cukru
  • 50 ml vlažné smetany
  • Suroviny na těsto:
  • 250 gramů hladké mouky
  • 100 ml vlažné smetany
  • 35 gramů změklého másla
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • 35 gramů cukru
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 lžička muškátového oříšku
  • +vejce na potřetí
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce citronové šťávy

Postup

1

Začněte s kváskem. V hrníčku si ohřejte smetanu, má být vlažná, rozhodně ne horká, jinak kvasnice zabijete. Do hrníčku následně rozdrobte droždí, lžičku hladké mouky a cukru. Rozmíchejte a dejte na teplé místo. Já dávám do teplé trouby, kterou jsem se předtím předehřála třeba na 50°C. Kvásek vzejde za cca 10-15 minut.

2

Do velké mísy od robota dejte změklé máslo nakrájené na kostičky, přidejte žloutek, špetku soli, cukr, citronovou kůru, muškátový oříšek a mouku. Je důležité, aby všechny suroviny měly pokojovou teplotu, já si je cca hodinu před pečením vyndavám ven z lednice. Promíchejte, přidejte mouku, promíchejte, přidejte vlažnou smetanu (opět ne horkou, spíše hezky teplou) a nakonec i vzešlý kvásek. Požijte robot s hákem a nechte cca deset minut těsto zpracovat. Lidská síla sice také jde, ale je to o dost náročnější. Těsto poprašte lehce moukou, zakryjte utěrkou a dejte na teplé místo (já dala opět do teplé trouby) na cca hodinu kynout. Těsto by mělo zdvojnásobit objem.

3

Jakmile je těsto vykynuté, přesuňte jej na pomoučněnou plochu. Rozdělte na půlku a tu pulku vždycky lehce vyválejte. Tvary by měly připomínat provaz, ale jak vidíte, já to tak rozhodně neměla. Na chuti tomu ale určitě neubyde. Já to udělala třeba tak, že když jsem těsto měla lehce vyválené, tak jsem jej ještě nakrájela na tlusté proužky a konce jsem vždy vpodstatě svinula k sobě. Ale je to na vás jaký tvar zvolíte.

4

Troubu předehřejte na 180°C, jidáše vykládejte na plech s pečícím papírem, potřete jej vajíčkem a dejte na teplé místo ještě na 10 minut vykynout. Jidášky dávejte na plech dál od sebe, ať se k sobě nepřilepí. Po vykynutí je dejte péct na cca 15 minut.

5

Mezitím, co se jidáše pečou, si do mističky dejte med a citronovou šťávu. Jakmile jidáše vytáhnete z trouby, potřete jej šťávou z medu a citrónu. Budou díky tomu krásně lesklé a hladké, maličko lepivé, ale tenhle závěr vás vystřelí do nebes a díky tomu budou chutnat ještě líp.

 

Mohlo by se Vám líbit

Bez komentářů

Odpovědět