Co je víc než lívance k snídani? Nic :). Tyhle jsou díky ricottě nádherně vláčné, jemné a nadýchané. Navíc doplněné o maliny a borůvky, polité javorovým syrupem a ozdobené ještě zakysanou smetanou. Jak říkám, tohle je top strop.
Ricotta je jednou z mých nejoblíbenějších surovin v kuchyni. Dá se využít ve studené i teplé kuchyni, v sladké i slané. Je skvělé, jak univerzální je. Mým nejoblíbenějším slaným receptem je paprikovo-rajčatová omáčka, kterou zjemňuji právě ricottou. A protože jsem tenhle recept dělala a ricotta mi zbyla, říkala jsem si, že ze zbytku musím udělat lívance. A tak jsou tady a musím říct, že jsou naprosto skvělé.
Ingredience
- 107 gramů ricotty
- 1 lžička kypřícího prášku
- 1 lžička jedlé sody
- špetka soli
- 100 gramů hladké mouky
- 105 ml mléka
- 15 gramů cukru
- 1 vejce
- kůru z jednoho omytého citronu
- olej na smažení
- +maliny, borůvky, zakysaná smetana, javorový sirup
Postup
Jestli čekáte nějaké složitosti, tak jste na omylu. Tahle boží snídaně vám zabere maximálně 30 minut a to i se zdobením. Stačí smíchat všechny suroviny - ricottu, kypřící prášek, jedlou sodu, sůl, mouku, mléko, cukr, vejce a nastrouhanou kůru z citronu a důkladně promíchat, aby v těstě nevznikly hrudky.
Pánev postříkejte olejem (olej ve spreji je nejlepší věc), nechte ji rozehřát a smažte lívance z obou stran. Raději to hlídejte, protože je to opravdu za pár minutek. K servírování dejte na lívance ovoce jaké máte k dispozici, javorový sirup, zakysanou smetanu, jogurt, posypte třeba i granolou, zkrátka cokoliv na co máte chuť a co máte k dispozici.
Bez komentářů