Mít v mrazáku ovoce z léta je největší podzimní a zimní výhra. Vytáhnout třeba borůvky, maliny nebo rybíz, když je venku sychravo a udělat si skvělé kynuté koláče, to prostě miluje. A právě proto mám pro vás dnes univerzální recept na kynuté koláče. Já zvolila borůvky, které miluju, ale jak říkám, ovoce můžete zvolit jaké chcete. A nebo si samozřejmě koupit i čerstvé ovoce.
Ingredience
- Suroviny na těsto:
- 270 gramů hladké mouky
- špetka soli
- 3 lžíce třtinového cukru + 1 lžíce navíc
- 60 gramů másla
- 25 gramů droždí
- 120 ml mléka
- 1 vejce
- Suroviny na tvarohovou náplň:
- 125 gramů tučného tvarohu ve vaničce
- 5 lžic moučkového cukru
- hrst borůvek
- Suroviny na drobenku:
- 50 gramů hrubé mouky
- 25 gramů cukru krupice
- 25 gramů měkkého másla
Postup
Jako první začněte s tím, že na mírném plameni rozehřejete máslo a dáte ho vychladit. Všechny suroviny vyndejte ven cca dvě hodiny před prací, ať mají pokojovou teplotu. Droždí rozdrobte do misky, přidejte lžíci cukru. V mikrovlnce ohřejte mléko na cca 15 vteřin (mléko nesmí být ani horké, ani studené, ale krásně vlažné) a přidejte k droždí. Promíchejte a dejte na cca 10-15 minut na teplé místo (já dávám do vyhřáté trouby). Mezitím si do mísy do roboty dejte mouku, sůl a cukru, všechno promíchejte. Jakmile bude kvásek naběhlý, dejte ho do moučné směsi, přidejte vychladlé máslo a vajíčko. Dejte odpočívat na cca 40 minut až hodinu na teplé místo (dávám do teplé trouby).
Jakmile je těsto vykynuté, tedy zdvojnásobilo svůj objem, poprašte si ruku mouku, připravte si plechy s pečícím papírem a troubu rozehřejete na cca 180°C. Z těsta tvarujte kuličky cca o velikosti pingpongového míčku, ale záleží, jak vám vyjde. Aby se těsto nelepilo, poprašte si ruce vždy moukou. Koláčky dávejte na plech dál od sebe, při pečení nakynou. Zakryjte je utěrkou a nechte je cca 15 minut ještě kynout.
V misce si smíchejte tvaroh a moučkový cukr. V další misce si smíchejte suroviny na drobenku - mouku, máslo a cukr a rozdrobte. V koláčcích udělejte důlek, do kterého dejte cca lžíci tvarového náplně, na to několik borůvky a posypte drobenkou. Dejte péct na cca 30 minut, dokud koláče nejsou zlatavé.
Bez komentářů