Dorty/ RECEPTY

Skořicový dort s meruňkami a jemným krémem

Letošní podzim byl jeden z těch nejkrásněšjích, co jsem zažila. Sluníčko hřálo skoro celý říjen a to nejhezčí počasí vycházelo skoro vždycky na víkendy, což bylo skvělé. Já se i v pečení ještě vezu na podzimní vlně, do které ale trochu zasahuje letní úroda a atmosféra Vánoc. Na další workshop Apres Coffee Talk jsem totiž upekla skořicový koláč s meruňkami a teď pozor.. s olivovým olejem.

Musím říct, že dát někam olivový olej by mě asi nenapadlo, ale pak jsem si říkala, proč ne. Dort byl nádherně vláčný a olej v něm nebyl vůbec cítit. A to je ve studené kuchyni poměrně výrazný, nemyslíte. A víte, že pokud olivový olej použijete do teplé kuchyně, začne se škvařit a jídlo spíše zhnusí než vyšperkuje? Takže olivový olej jen do studené kuchyně a nebo právě do pečení. Do teplé kuchyně použijte raději máslo, řepkový či slunečnicový olej či sádlo. Já osobně nejraději používám máslo či řepkový olej. Domácí zavařenina z meruněk je mamči zásluha a není v ní ani špetka cukru nebo medu. Takže je trošičku kyselejší, ale v kombinaci se sladkým se výborně hodí.

Doba přípravy: 20 minut Doba vaření: 50 minut

Ingredience

  • Suroviny na korpus:
  • 150 gramů špaldové mouky
  • 75 gramů hladké mouky
  • 4 lžičky skořice
  • 200 gramů cukru krystal
  • špetka soli
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • 100 ml olivového oleje
  • 4 lžíce meruňkové marmelády
  • 3 vejce
  • 150 ml bílého jogurtu
  • vanilkový lusk
  • Suroviny na krém:
  • 300 gramů smetanového sýra (Palouček, Lučina)
  • šťáva z 1 citronu
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 2 lžičky vanilkového cukru
  • +kokosové chipsy na ozdobu

Postup

1

1. Ve velké míse smíchejte dohromady obě mouky, skořici, cukr, sůl a kypřící prášek. Důkladně promíchejte a troubu předehřejte na 180°C. Postupně přidejte vejce, bílý jogurt, vanilkový lusk, olivový olej a nakonec i meruňkovou marmeládou. Po každé "mokré" suroviny celou směs vždycky promíchejte, ať je směs konzistentní a nejsou v ní hrudky.

2

2. Těsto přesuňte do máslem vymazané formy a pečte cca 40-50 minut na 180°C. Koláč je hotový v době, kdy na špejli zapíchnuté do středu není žádné těsto a vyjde čistá. Koláč nechte cca 10-15 minut vychladnout ve formě a pak ji vyjměte a nechte odpočínout dokud není úplně zchladlý.

3

3. Na krém prošlehejte v míse smetanový sýr, šťávu z jednoho citrónu, moučkový i vanilkový cukr. Nadýchaný krém opatrně přesuňte na vychladlý koláč a posypte třeba ořechy, skořicí nebo jako já kokosovými chipsy.

 


 

Mohlo by se Vám líbit

Bez komentářů

Odpovědět