Letošní podzim byl jeden z těch nejkrásněšjích, co jsem zažila. Sluníčko hřálo skoro celý říjen a to nejhezčí počasí vycházelo skoro vždycky na víkendy, což bylo skvělé. Já se i v pečení ještě vezu na podzimní vlně, do které ale trochu zasahuje letní úroda a atmosféra Vánoc. Na další workshop Apres Coffee Talk jsem totiž upekla skořicový koláč s meruňkami a teď pozor.. s olivovým olejem.
Musím říct, že dát někam olivový olej by mě asi nenapadlo, ale pak jsem si říkala, proč ne. Dort byl nádherně vláčný a olej v něm nebyl vůbec cítit. A to je ve studené kuchyni poměrně výrazný, nemyslíte. A víte, že pokud olivový olej použijete do teplé kuchyně, začne se škvařit a jídlo spíše zhnusí než vyšperkuje? Takže olivový olej jen do studené kuchyně a nebo právě do pečení. Do teplé kuchyně použijte raději máslo, řepkový či slunečnicový olej či sádlo. Já osobně nejraději používám máslo či řepkový olej. Domácí zavařenina z meruněk je mamči zásluha a není v ní ani špetka cukru nebo medu. Takže je trošičku kyselejší, ale v kombinaci se sladkým se výborně hodí.
Ingredience
- Suroviny na korpus:
- 150 gramů špaldové mouky
- 75 gramů hladké mouky
- 4 lžičky skořice
- 200 gramů cukru krystal
- špetka soli
- 2 lžičky kypřícího prášku
- 100 ml olivového oleje
- 4 lžíce meruňkové marmelády
- 3 vejce
- 150 ml bílého jogurtu
- vanilkový lusk
- Suroviny na krém:
- 300 gramů smetanového sýra (Palouček, Lučina)
- šťáva z 1 citronu
- 4 lžíce moučkového cukru
- 2 lžičky vanilkového cukru
- +kokosové chipsy na ozdobu
Postup
1. Ve velké míse smíchejte dohromady obě mouky, skořici, cukr, sůl a kypřící prášek. Důkladně promíchejte a troubu předehřejte na 180°C. Postupně přidejte vejce, bílý jogurt, vanilkový lusk, olivový olej a nakonec i meruňkovou marmeládou. Po každé "mokré" suroviny celou směs vždycky promíchejte, ať je směs konzistentní a nejsou v ní hrudky.
2. Těsto přesuňte do máslem vymazané formy a pečte cca 40-50 minut na 180°C. Koláč je hotový v době, kdy na špejli zapíchnuté do středu není žádné těsto a vyjde čistá. Koláč nechte cca 10-15 minut vychladnout ve formě a pak ji vyjměte a nechte odpočínout dokud není úplně zchladlý.
3. Na krém prošlehejte v míse smetanový sýr, šťávu z jednoho citrónu, moučkový i vanilkový cukr. Nadýchaný krém opatrně přesuňte na vychladlý koláč a posypte třeba ořechy, skořicí nebo jako já kokosovými chipsy.
Bez komentářů