RECEPTY

Francouzský citronový koláč

Francii miluji. Všechno, co se týká Francie je pro mě velmi srdcové. Určitě je to i tím, že jsem ve Francii několikrát byla a je to pro mě země, kde bych jednou chtěla i žít. Kus svého srdce jsem tam nechala a jednou bych chtěla sedět na zahradě, pít víno a koukat na moře. A tenhle francouzský citronový koláč je to, co bych k tomu chtěla jíst.

Lehkost, křehkost, elegance. To jsou synonyma nejenom pro Francii celou, ale i pro tenhle tradiční citronový koláč. Je jednoduchý, máte ho hotový za pár hodin i s odpočíváním těsta a chuť je vláčná, jemně nakyslá, ale nekřiví se vám u ní pusa. A borůvky tomu dodají pomyslnou třešničku.

Doba přípravy: 2 hodiny Doba vaření: 50 minut

Ingredience

  • Na křehké těsto:
  • 250 gramů
  • 125 gramů
  • lžíce cukru
  • 1 vejce
  • 3 lžíce studené vody
  • špetka soli
  • Na náplň:
  • 65 ml smetany 33%
  • 100 gramů cukru
  • šťáva z 1 citronu
  • 1 lžička mletého citronu
  • hrst borůvek
  • 2 vejce

Postup

1

1. Křehké těsto je jedním z nejzákladnějších těst vůbec a i moje nejoblíbenější. Nejlepší je dělat jej v robotu. Do mísy dejte mouku, nakrájené studené máslo na kostky, přidejte vejce, špetku soli, cukr a vodu. Pusťte robot a nechte zpracovat těsto, aby se spojily veškeré ingredience. Mám v plánu vám nafotit fotopostup, tak snad vydržíte do příště.

2

2. Těsto vyjměnte z robotu, zpracujte ještě rukama, lehce posypte moukou a zabalte do potravinové fólie. Na cca hodinu s ním do ledničky, ideální je ale přes noc.

3

3. Odpočinuté těsto vyjměte z ledničky, propracujte a nechte ho povolit. Troubu předehřejte na 180°, formu vymažte máslem a těsto rozválejte na placku cca 2 cm silnou, ale záleží na velikosti formy. Já měla menší a menší polovina mi z něj zbyla. Tu klidně dejte opět do lednice, určitě se neztratí. Těsto přesuňte opatrně do formy, zatlačte do všech míst a dejte na těsto pečící papír, který zatěžkáte čočkou. Těsto se tak během pečení nenafoukne. Dejte péct na cca 10 minut.

4

4. Korpus vyndejte z trouby a dejte na chvilku odpočinout, aby zchadl. Mezitím si připravte náplň. V míse smíchejte cukr a vajíčka a prošlehejte do pěny, aby se cukr rozpustil. Pak vymačkejte důkladně citrón, přidejte smetanu a mletý citrón. Opět prošlehejte. Jakmile je těsto schladlé, opatrně na něj nalijte náplň a poházejte do ní borůvky. Dejte péct na cca 30 minut, náplň by měla zezlátnout.

 

Mohlo by se Vám líbit

Bez komentářů

Odpovědět