Dorty/ RECEPTY/ Sezóna/ Vánoce

Perníkovo medový dort s marmeládou

Vánoce bez cukroví si nedovedu představit, ale co si budeme povídat, nejsem na ně expert. Nechávám to v režii mojí mamky a já radši jen mažu, míchám, zdobím nebo uždibuji. Jediné, co je mojí doménou jsou perníčky. Protože receptů na cukroví je všude plno, mám pro vás skvělý perníkový dort s marmeládou.

Je ideální k vánočním přípravám, večírkům a jako třešnička na dortě všech setkání. Vůně medu, skořice, pomeranče a perníkového koření, to je přesně to, jak mi voní Vánoce. Zaručuji vám, že vám zachutná a místo jednoho druhu cukroví, raději uděláte tohohle krasavce.

Suroviny: 
280 hladké mouky
2 lžičky kypřícího prášku
1 lžička jedlé sody
špetka soli
4 lžičky mleté skořice
2 lžičky perníkového koření
kůra z 1/2 citrónu
4 vajíčka
120 ml mléka
120 gramů másla, rozměklého
150 ml medu
2 lístky šalvěje

+ marmeláda (já zvolila višňovou, ale je to na vás)
moučkový cukr a mletá skořice na posypání

Postup:

1. Nejprve si smíchejte suché suroviny; mouku, kypřící prášek, jedlou sodu, sůl a perníkové koření se skořicí. Perníkovým kořením rozhodně nešetřete, chceme, aby chuť a vůně perníku vynikla, takže se nebojte trochu cuknout rukou. Nastrouhejte citronovou kůru a promíchám. V rendlíčku si rozehřejte med, pokud máte tuhý jako já. Přidejte do směsy a promíchejte. K tomu mléko a rozměklé máslo, i to si můžete na mírný plamen nechat rozehřát v rendlíku. Dochuťe trochou šalvěje nakrájenou na drobno a opět míchejte, aby v těstě nebyly hrudky. Vlijte do vymazané formy a pečte v rozehřáté troubě na 180°C cca 20 -25 minut.
2. Upečené dort poznáte tak, že když do něj zapodnete špejli, tak se nám na ní nic nepřilepí. Dort nechte vychladnout, ideální je přes no. Pak seřízněte horní nedokonalosti a prokrojte uprostřed. Promažte marmeládou a opatrně opět přiklopte horní patro. Z odkrojků vykrájejte různé tvary, které pomocí marmáledy přilepíte na vrchní patro. Posypte moučkovým cukrem a skořicí.

 

Mohlo by se Vám líbit

Bez komentářů

Odpovědět