Dorty/ RECEPTY

Tropický dort s pekanovými ořechy, ananasem a banány

Léto se nám sice už pomalu blíží ke konci, ale to neznamená, že bysme si ho tu nemohly ještě chvilku nechat. A to třeba tímto tropickým koláčem, který mi svými ingrediencemi připomíná Bali, kde jsem loni byla. V tomto dortu, který jsem pekla pro kolegyni, nechybí  horda ananasu, kokosu a banánu. A rozhodně nezapomeňme ani na pekanové a vlašské ořechy.

Vždycky, když má někdo okolo mě narozeniny, peču jim dort. Z legrace říkám, že nic jiného neumím, ale pravda je, že většině lidí to udělá radost. Moje jedna kolegyně mi řekla, že dort od nikoho nedostala od dvanácti. Takže většina lidí je nadšená i díky tomu, že dort sice dostane oslavenec, ale nají se většinou i ostatní. A to mým kolegům docela vyhovuje. A když měla moje další kolegyně z práce narozeniny, nemohla jsem udělat nic jiného než upéct dort. Tentokrát jsem se rozhodla pro trochu té tropické nálady a musím říct, že všichni z toho byli nadšeni.

Porce: forma 20 cm
Doba přípravy: 1 hodina a 30 minut Doba vaření: 30 minut jeden plát korpusu

Ingredience

  • Suroviny na korpusy:
  • 520 gramů hladké mouky
  • 5 banánů
  • 330 gramů ananasu (klidně v kompotu, ale bez nálevu)
  • 440 gramů cukru krystal
  • 100 gramů pekanových ořechů
  • 4 lžičky skořice (Sonnentor je nejlepší)
  • 60 gramů nastrouhaného kokosu
  • špetka soli
  • 5 vajec
  • 270 ml slunečnicového oleje
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • Suroviny na krém:
  • 500 gramů krémového sýra (Palouček, Lučina)
  • 5 lžic moučkového cukru
  • šťáva z 1 citronu
  • 1 banán
  • pekanové a vlašské ořechy na ozdobu

Postup

1

1. Když se člověk podívá na suroviny, asi se trochu zděsí. Nutno ale podotknout, že se jedná o několika patrový dort, který se ale peče po jednotlivých vrstvách, takže se nemusíte bát, že byste měly něco nedopečeného. Jako první rozprostřete na plech pekanové ořechy a dejte péct na cca 7 minut, aby se rozvoněly. Poté je nechte vychladit. Ananas nakrájejte na malá kolečka a banány v hluboké misce rozamčkejte. Fajn je používat trochu nahnědlé banány, které se dají dobře rozmačkat a jsou sladčí než ty tvrdé, takže nemusíte tolik sladit.

2

2. Do hluboké mísy dejte suché suroviny - mouku, sůl, cukr, skořici a kokos. Vychladlé pekanové ořechy zabalte do utěrky a promněte mezi sebou. Tím jak jsou pečené se rozdrobí na menší kousky a vy je tak nemusíte sekat. Ty úplně nejmenší kousky dejte společně do suchých surovin, ty větší si nechte na ozdobu celého dortu.

3

3. V druhé velké misce smíchejte olej a vajíčka a promíchejte. Přidejte do toho nakrájený ananas a rozmačkané banány a vanilkový exktrakt. Opět důkladně promíchejte.

4

4. Troubu předehřejte na 180°C. Suché i mokré suroviny si rozděljte do tří misek. Pokud nemáte tři stejně velké formy, smíchávejte všechno až těsně před pečením. Formu vymažte máslem nebo olejem a smíchejte první třetinu suchých a mokrách surovin. Je lepší péct jednotlivé korpusy zvlášť, abyste je poté nemusely rozkrajovat. Pokuste se těsto rozdělit na tři víceméně stejné díly. Dejte péct na cca 30 minut na 180 stupňů.

5

5. Jakmile máte upečené všechny korpusy, připravte si krém. V míse smíchejte sýr, citrón a cukr. Nejlepší je průběžně ochutnávat a přidávat cukr a citrón podle chuti. Ta záleží na vás, ale měly by v ní být vyvážená všechny složky.

6

6. Začněte sestavovat dort, ideálně den před samotný servírováním. Do spodu dejte jednu část korpusu, dejte na něj cca třetinu krému, raději ale šetřete, ať vám vystačí na ostatní patra. Na to další korpus, opět potřít, klidně můžete přidat i půlku nakrájeného banánu na kolečka a přikryjte korpusem. Na něj opět krém a zbytek banánu. Mezipatra můžete klidně prokládat i ananasem nebo ořechy, ale banán je prostě klasika, kterým nic nezkazíte. Na vrch opět korpus a krém. Nejhořejší díl posypte skořicí, ořechy, čímkoliv co se vám k tomu bude hodit a na co máte chuť a náladu.

 

Mohlo by se Vám líbit

Bez komentářů

Odpovědět