RECEPTY/ Sezóna

Dýňový koláč s mascarpone

Když se řekne podzim, mnohým se vybaví dýně. My jich na zahradě máme poměrně dost, a přestože nejsem moc velký nadšenec, miluji péct z nich. A tenhle koláč má všechno, co má podzimní koláč mít. Navíc náplň je krásně mazlavá, jak se vyjádřil jeden z mých testovačů.

Suroviny na těsto
250 gramů hladké mouky
125 gramů másla
1 vajíčko
4 lžíce vody

Suroviny na náplň
1 menší hokaido dýně
2 vejce
6 lžíce cukru
6 lžic mascarpone
šťáva z 1/2 citrónu
6 lžiček skořice
2 lžičky mletého zázvoru
3 rozdrcené hřebíčky

1 žloutek na potření

Postup: 
1. Hned na začátku si oloupejte dýni (já to dělám škrabkou), vydlabejte a nakrájejte na menší kousky. Ty dejte do trochu vody a nechte vařit na mírný stupeň cca 1 hodinu. Dýně musí být měkká, aby šla rozhňahňat. Jakmile dýně vystydne, slijte přebytečnou vodu, dýni rozmačkejte a dejte stranou. Já tyhle věci dělala den předtím.
2. Když dýně odpočívá, uděláte si těsto. Recept na moje křehké těsto jsem vám jsem dávala už několikrát, ale opakování je matka moudrosti, tak jdeme na to. Do robotu si dáte hladkou mouku, rozměklé a na kousky nakrájené máslo a vajíčko. Postupně přidáváte i vodu a vypracujete hladké a vláčné těsto. To zpracujete na placku, zabalíte do potravinové fólie a dáte odpočívat do ledničky, minimálně na hodinu. Ideální je ale přes noc.
3. Těsto po odpočinutí vyjmete z lednice, znovu propracujete a rozválíte do kruhu. Přemístíte do máslem vymazané formy, ořežete okraje, aby nic nepřesahovalo mimo formu, lehce propícháte vidličkou a dáte péct do předehřáté trouby na 180° C na 10 minut. Zbytek těsta necháte, budete z něj vykrajovat hvězdičky či cokoliv jiného, co vás napadne.
4. Mezitím si připravíte náplň. Do robotu dáte předpřipravné dýňové pyré,  vejce, cukr, mascarpone, šťávu z citrónu a koření. Já vždy po každé surovině nechala projet robot, aby se vše lépe propracovalo. Koření můžete přidávat podle chuti, já mám ráda více skořice, ale záleží na vás, co máte nejraději. Směs nalijete do zchladlého těsta a dáme péct na 160° C na 30 minut.
5. Mezitím si ze zbytku těsta uděláte pomocí vykrajovátka různé tvary, já zvolila lístečky, ale jak říkám, je to na vás. Po 30 minutách  vyndejte koláč z trouby a pokryjete jej tvary a pomažte žloutkem. Dejte dopéct na 20 minut na 180 °C, směs se nesmí klepat, ale musí být hezky upečená.

 

 

Mohlo by se Vám líbit

Bez komentářů

Odpovědět