RECEPTY/ Vánoce

#Blogmas 22 Perníčkový dort

Upřímně řečeno, jestli je pro mě nějaká charakteristická vůně Vánoc a zimy, je to perníkové koření a skořice. Miluji, když zadělávám těsto na perníčky a celý bytem se tahle vůně line. No a právě proto je dnešním receptem perníčkový dort. Musím říct, že jsem na tento recept chystala už loni a letos na to konečně přišel čas.

Ozdobení tohohle dortu se dělá pomocí perníčků, ale samozřejmě to není potřeba. Pokud to ale tak budete chtít udělat, dávám vám sem recept na ty moje, které jsou hned měkké. K tomu jsem dělala polevu podle Neplechy na plechu, odkaz vám dávám také sem. A co zbylou polevou? Já z ní nastříkala na plech takové pusinky a dort jsem jimi také ozdobila. No co si budeme povídat, je to trochu kalorická bomba, ale jednou za rok, proč ne. Navíc stačí jeden kousek.

Doba přípravy: 30 minut Doba vaření: 40 minut

Ingredience

  • Suroviny na korpus :
  • 270 gramů hladké mouky
  • 250 gramů cukru krystal
  • špetka soli
  • 150 gramů másla
  • 2 vejce
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžička muškátového oříšku
  • 1 lžička mletého hřebíčku
  • 2 lžičky mleté pomerančové kůry
  • 2 lžičky mletého citrónu
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 3 lžičky perníkového koření
  • 4 lžičky skořice
  • 150 ml mléka
  • 1 menší panák rumu
  • Suroviny na krém:
  • 250 gramů mascarpone
  • 100 gramů krémového sýra (Palouček, Lučina..)
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 100 gramů moučkového cukru
  • 1 lžička skořicového cukru
  • špetka pravé vanilky
  • +brusinky a perníčky na odzdobu

Postup

1

1. Tento dort vypadá, co se ingrediencí týče hodně složitě, ale nebojte se, vůbec tomu tak není. Ta nejtěžší část přichází až ve chvíli, kdy budete krém potírát krémem. Troubu předehřejte na 180° a formu vymažte máslem a vysypte moukou.

2

2. Do robotu prospejte mouku, cukr, všechno koření (zázvor, muškátový oříšek, hřebíček, pomerančovou kůru, citronovou kůru, perníkové koření, skořici), přidejte sůl, prášek do pečení a sodu. Ingredience dobře promíchejte. Jakmile robot pojede, přidejte na kousky nakrájené máslo, vajíčka, vejce. Ingredience se pomalu začnou spojovat.

3

3. Přidejte i mléko a rum, nechte promíchat, poté robot vypněte a stěrkou setřete boky mísy robotu. Opět promíchejte a vlijte do připravené formy. Pečte cca 35-40 minut na 180°. Hotový korpus poznáte tak, že když do něj zabodnete špejli, vyjde vám suchá. Během pečení troubu neotevírejte, otevřete ji nejdříve po 30 minutách, jinak se vám dort propadne.

4

4. Hotový korpus nechte vychladnout, počká na vás klidně i do druhého či třetího dne. Jen ho přikryjte, ať vám nestvrdne. Co se krému týče, nejprve v robotu vyšlehejte smetanu do tužší konzistence. Jakmile tomu tak bude, přidejte mascarpone a krémový sýr. Jakmile se suroviny zapracují, vmíchejte oba cukr, špetku pravého mleté vanilky a opět dobře promíchejte.

5

5. Krémem potřete boky i vrchní část. Klidně korpus může prosvítat, vůbec to nevadí. Já osobně na tohle zdobení nejsem moc šikovná a vždycky se u toho děsně rozčiluji. Následně dozdobte perníčky, brusinky a nebo jako já zbytky polevy z perníčků. Zkrátka záleží jen na vaší fantazii, jak dort bude vypadat.

 

Mohlo by se Vám líbit

Bez komentářů

Odpovědět