Co dělat, když k narozeninám dostanete vysněnou formu na bábovku a koupíte si české a slaďoučké jahody? Jasně, že skvělou jahodovou bábovku, která je vláčná a prostě bodne za jakéhokoliv počasí.
Musím se přiznat, že tuhle formu jsem měla vysněnou od firmy Nordic Ware už několik měsíců. A dokonce jsem byla ochotna do ní i investovat. Jenže všude, kde jsem se po ní dívala, byla fuč a nevypadalo to, že by ji chtěli doplňovat. A pak jsem měla narozky a moje skvělé kamarádky Hanča a Anet mi takový tvar daly. No nemohla jsem být šťastnější. Když jsem ještě k tomu dva dny na to po cvičení jela do Kunratic pro jahody, bylo jasný, že odpoledne se upeče skvělá a šťavnatá jahodová bábovka. Takže, voilá, spontánní recept na lehkou bábovku je tu.
Ingredience
- 120 gramů másla
- 1/2 hrnku krupicového cukru
- kůra z půlky citrónu
- 2 vejce
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 120 gramů bílého jogurtu
- 3 lžíce zakysané smetany
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- špetka soli
- 1 hrnek jahod
Postup
Bábovky jsou všeobecně poměrně jednoduché a snadné, skvělý dezert tak máte hotový za pár minut. Rozměklé máslo utřete společně s cukrem do pěny, přidejte vajíčka, kůru z dobře omytého citrónu a jogurt a zakysanou smetanu. Troubu předehřejte na 180°C a formu na bábovku (pokud není silikonová) vymažte máslem a vysypte mouku.
Jahody omyjte, zbavte stopek, menší nakrájejte na půlky a větší na čtvrtiny. Smíchejte jej s půlkou hrnku polohrubé mouky. Tím zajistíte, že budou v těstě rovnoměrné a nespadnou na dno.
Do vaječné směsi přidejte zbytek mouky (1 a 1/2 hrníčku), prášek do pečiva, jedlou sodu a špetku soli. Opatrně přidejte jahody a promíchejte. Směs rovnoměrně vlijte do formy a pečte cca 40 minut. Nechte bábovku cca 15 minut vychladnout a poté ji z formy vyklopte.
Bez komentářů