RECEPTY/ Sezóna

Jogurtová bábovka s jahodami

Co dělat, když k narozeninám dostanete vysněnou formu na bábovku a koupíte si české a slaďoučké jahody? Jasně, že skvělou jahodovou bábovku, která je vláčná a prostě bodne za jakéhokoliv počasí.

Musím se přiznat, že tuhle formu jsem měla vysněnou od firmy Nordic Ware už několik měsíců. A dokonce jsem byla ochotna do ní i investovat. Jenže všude, kde jsem se po ní dívala, byla fuč a nevypadalo to, že by ji chtěli doplňovat. A pak jsem měla narozky a moje skvělé kamarádky Hanča a Anet mi takový tvar daly. No nemohla jsem být šťastnější. Když jsem ještě k tomu dva dny na to po cvičení jela do Kunratic pro jahody, bylo jasný, že odpoledne se upeče skvělá a šťavnatá jahodová bábovka. Takže, voilá, spontánní recept na lehkou bábovku je tu.

Doba přípravy: 20 minut Doba vaření: 40 minut

Ingredience

  • 120 gramů másla
  • 1/2 hrnku krupicového cukru
  • kůra z půlky citrónu
  • 2 vejce
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 120 gramů bílého jogurtu
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka soli
  • 1 hrnek jahod

Postup

1

Bábovky jsou všeobecně poměrně jednoduché a snadné, skvělý dezert tak máte hotový za pár minut. Rozměklé máslo utřete společně s cukrem do pěny, přidejte vajíčka, kůru z dobře omytého citrónu a jogurt a zakysanou smetanu. Troubu předehřejte na 180°C a formu na bábovku (pokud není silikonová) vymažte máslem a vysypte mouku.

2

Jahody omyjte, zbavte stopek, menší nakrájejte na půlky a větší na čtvrtiny. Smíchejte jej s půlkou hrnku polohrubé mouky. Tím zajistíte, že budou v těstě rovnoměrné a nespadnou na dno.

3

Do vaječné směsi přidejte zbytek mouky (1 a 1/2 hrníčku), prášek do pečiva, jedlou sodu a špetku soli. Opatrně přidejte jahody a promíchejte. Směs rovnoměrně vlijte do formy a pečte cca 40 minut. Nechte bábovku cca 15 minut vychladnout a poté ji z formy vyklopte.

Mohlo by se Vám líbit

Bez komentářů

Odpovědět