RECEPTY/ Snídaně

Kynuté belgické vafle

Už dlouho jsem se budila s myšlenkou, že zase musím udělat domácí kynuté vafle, protože lívance, vafle i palačinky prostě miluji. A opět musím potvrdit, že ty kynuté jsou sice náročnější, ale ta dřina za to prostě stojí.

Zjistila jsem, že asi nejraději mám sladké snídaně, i když hodně záleží na momentální ranní chuti. Je pravda, že doma si dělám spíše slané snídaně, protože jsou rychlejší. Tyhle vafle mi vždycky vyšly spíše na odpolední brunch, ale i tak stojí za to. A hlavně s čerstvým ovocem, které už nechutná tak fádně, jako v zimě. Skvělé na těhle vaflí je to, že si je ale můžete dát i na slano a vlastně záleží čistě jen na vás. Díky kynutí jsou trošku zdlouhavé, ale musím říct, že ta námaha se za to vyplatí. Navíc chutnají stejně skvěle jako v Belgii, kde jsem z nich byla naprosto odvařená

Porce: 12

Ingredience

  • 600 gramů hladké mouky
  • 4 lžíce vanilkového cukru
  • 200 gramů cukru krupice
  • špetka soli
  • 1/2 vanilkového lusku
  • 20 gramů droždí
  • 500 ml mléka
  • 250 gramů másla
  • 4 bílky
  • +ovoce, moučkový cukr, čokoládová poleva, máta, med..

Postup

1

Na mírném plameni ohřejeme asi půl 200 ml mléka, nesmí se vařit, mělo by být spíše teplé. Do něj rozdrobíme droždí a zhruba 50 gramů cukru. Promícháme a dám na teplé místo, kde by měl vzniknout kvásek. Já nejraději dávám do teplé trouby. Následně si připravíte suché ingredience; mouku, vanilkový cukr, zbytek cukru, vanilkový lusk a špetku soli. Promícháte a opatrně do mísy vlijete kvásek a zbytek mléka. Já tenhle postup preferuji v robotu, kde se ingredience ideálně spojí dohromady. Následně nechat vykynout cca na dvě hodiny. Opět do teplé trouby.

2

Jakmile těsto vykyne (mělo by zdvojnásobit objem), našlehejte si bílky do sněhu. Nemusí to být sníh úplně pevný sníh, bílky by měly zbělat. Necháte si na plotýnce rozpustit na mírný plamen máslo a následně ho dáte trochu zchladnout. Do vykynutého těsta přimácháte opatrně sníh, aby nespadl a přilejete máslo. Já měla větší množství než bylo potřeba, tudíž je to trochu na odhadu situace. Těsto by v másle rozhodně nemělo plavat, ale mělo by zase po másle hezky vonět. Mělo by se hezky táhnout,  a proto je důležité opět všechno promíchat, ideálně doporučuji ručně.

3

Rozehřejte vaflovač, promažte ho máslem, nebo nastříkejte tukem a postupně lijte těsto. Já těsto do vaflovače dávala pomocí naběračky a vždy doprostřed, cca 2 polévkové lžíce. Jakmile vaflovač přiklopíte, těsto se rozleze i do okrajů, případně trochu přeteče. Přiznávám, že je to z toho docela napořádek, ale stojí to za to. Máslo dávejte vždy po cca dvou dávkách. Vafle jsou hotové za cca 5-7 minut, poznáte to tak, že hezky zezlátnout. Každá vaflovač má trochu jiný výkon, doporučuji u toho stát a hlídat to. Já průběžně otevírala, aby se mi nespálily. Ideální je se do vaflí hned pustit, ještě si je ozdobte, to záleží na vaší fantazii. Já použila čokoládovou polevu, jahody, maliny a zakysanou smetanu.

Mohlo by se Vám líbit

Bez komentářů

Odpovědět