Oficiálně se přiznávám, že miluju kynutý těsta. Je to prostě láska, která trvá už několik měsíců a nejde bez ní žít. Tyhle koláčky s rybízem to opět dokazují. A navíc opět jsou skvělé tím, že náplně můžete měnit podle toho, co máte v lednici/mrazáku nebo na zahradě.
Leden je pro mě nejméně oblíbeným měsícem. Dokazuje to i fakt, že se toho moc neděje ani v „pekařské oblasti“. Únor už to pomalu mění, zvláště proto, že je Valentýn. Letos jsem se rozhodla zbavit se v zimě různých věcí, co se mi naskládali v mrazáku. Takže do akce skočil rybíz, kterého mi zbývá ještě pořád docela dost. A věřte, že tyhle rybízové koláčky s tvarohem a makovou drobenkou jsem rozhodně nedělala naposledy, protože jsou zkrátka fenomenální.
Ingredience
- Suroviny na těsto:
- 270 gramů hladké mouky + 1 lžíce navíc
- 1 lžička pomerančové kůry
- špetka soli
- 1 vejce
- 3 lžíce třtinového cukru + 1 lžíce navíc
- 60 gramů másla
- 25 gramů droždí
- 120 ml mléka
- Suroviny na tvarohovou náplň:
- 125 gramů tučného tvarohu ve vaničce
- 1 lžíce škrobu
- 5 lžic moučkového cukru
- 1 vajíčko
- Suroviny na drobenku:
- 70 gramů polohrubé mouky
- 60 gramů másla
- 50 gramů cukru krupice
- 1 lžíce máku
- + hrst rybízu
- 1 vajíčko na potření
Postup
Jako první začněte s tím, že na mírném plameni rozehřejete máslo a dáte ho vychladit. Všechny suroviny vyndejte ven cca dvě hodiny před prací, ať mají pokojovou teplotu. Droždí rozdrobte do misky, přidejte lžíci mouky a cukru. V mikrovlnce ohřejte mléko na cca 15 vteřin (mléko nesmí být ani horké, ani studené, ale krásně vlažné) a přidejte k droždí. Promíchejte a dejte na cca 10-15 minut na teplé místo (já dávám do trouby zahřáté na cca 50°C.) Mezitím si do mísy do roboty dejte mouku, sůl, pomerančovou kůru a cukru, všechno promíchejte. Jakmile bude kvásek naběhlý, dejte ho do moučné směsi, přidejte vychladlé máslo a vajíčko. Dejte odpočívat na cca 40 minut až hodinu na teplé místo (já dávám do teplé trouby).
Jakmile je těsto vykynuté, tedy zdvojnásobilo svůj objem, poprašte si ruku mouku, připravte si plechy s pečícím papírem a troubu rozehřejete na cca 180°C. Z těsta tvarujte kuličky cca o velikosti pingpongového míčku, ale záleží, jak vám vyjde. Aby se těsto nelepilo, poprašte si ruce vždy moukou. Koláčky dávejte na plech dál od sebe, při pečení nakynou. Zakryjte je utěrkou a nechte je cca 15 minut ještě kynout.
Mezitím si připravte náplň a drobenku. V jedné misce smíchejte tvaroh, škrob, vajíčko a cukr a důkladně promíchejte. V další smíchejte polohrubou mouku, máslo, cukr a mák a rozdrobte. Uložit jí můžete na chvilku do ledničce. Rybíz nebo jakékoliv ovoce z mrazáku, vyndejte ve chvíli, kdy jdete zadělávat.
Až jsou koláčky vykynuté, vtiskněte do každého kuličky dno skleničky, kterou si předtím obalíte trochu v mouce, aby se na ní těsto nepřilepilo. Vajíčko prošlehejte a potřete jím okraje. Poté pomocí lžíce dejte do ďůlku tvarohovou náplň, posypte rybízem a drobenkou. Rozhodně nemusíte ničím šetřit a vůbec nevadí, když se vám dostane i trochu mimo koláček. Dejte péct na cca 20-25 minut a pečte dozlatova.
Bez komentářů