Koláče/ RECEPTY

Rybízové koláče s tvarohem a makovou drobenkou

Oficiálně se přiznávám, že miluju kynutý těsta. Je to prostě láska, která trvá už několik měsíců a nejde bez ní žít. Tyhle koláčky s rybízem to opět dokazují. A navíc opět jsou skvělé tím, že náplně můžete měnit podle toho, co máte v lednici/mrazáku nebo na zahradě.

Leden je pro mě nejméně oblíbeným měsícem. Dokazuje to i fakt, že se toho moc neděje ani v „pekařské oblasti“. Únor už to pomalu mění, zvláště proto, že je Valentýn. Letos jsem se rozhodla zbavit se v zimě různých věcí, co se mi naskládali v mrazáku. Takže do akce skočil rybíz, kterého mi zbývá ještě pořád docela dost. A věřte, že tyhle rybízové koláčky s tvarohem a makovou drobenkou jsem rozhodně nedělala naposledy, protože jsou zkrátka fenomenální.

Porce: 12 kousků
Doba přípravy: 30 minut + 40 minut kynutí Doba vaření: 20 minut

Ingredience

  • Suroviny na těsto:
  • 270 gramů hladké mouky + 1 lžíce navíc
  • 1 lžička pomerančové kůry
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 3 lžíce třtinového cukru + 1 lžíce navíc
  • 60 gramů másla
  • 25 gramů droždí
  • 120 ml mléka
  • Suroviny na tvarohovou náplň:
  • 125 gramů tučného tvarohu ve vaničce
  • 1 lžíce škrobu
  • 5 lžic moučkového cukru
  • 1 vajíčko
  • Suroviny na drobenku:
  • 70 gramů polohrubé mouky
  • 60 gramů másla
  • 50 gramů cukru krupice
  • 1 lžíce máku
  • + hrst rybízu
  • 1 vajíčko na potření

Postup

1

Jako první začněte s tím, že na mírném plameni rozehřejete máslo a dáte ho vychladit. Všechny suroviny vyndejte ven cca dvě hodiny před prací, ať mají pokojovou teplotu. Droždí rozdrobte do misky, přidejte lžíci mouky a cukru. V mikrovlnce ohřejte mléko na cca 15 vteřin (mléko nesmí být ani horké, ani studené, ale krásně vlažné) a přidejte k droždí. Promíchejte a dejte na cca 10-15 minut na teplé místo (já dávám do trouby zahřáté na cca 50°C.) Mezitím si do mísy do roboty dejte mouku, sůl, pomerančovou kůru a cukru, všechno promíchejte. Jakmile bude kvásek naběhlý, dejte ho do moučné směsi, přidejte vychladlé máslo a vajíčko. Dejte odpočívat na cca 40 minut až hodinu na teplé místo (já dávám do teplé trouby).

2

Jakmile je těsto vykynuté, tedy zdvojnásobilo svůj objem, poprašte si ruku mouku, připravte si plechy s pečícím papírem a troubu rozehřejete na cca 180°C. Z těsta tvarujte kuličky cca o velikosti pingpongového míčku, ale záleží, jak vám vyjde. Aby se těsto nelepilo, poprašte si ruce vždy moukou. Koláčky dávejte na plech dál od sebe, při pečení nakynou. Zakryjte je utěrkou a nechte je cca 15 minut ještě kynout.

3

Mezitím si připravte náplň a drobenku. V jedné misce smíchejte tvaroh, škrob, vajíčko a cukr a důkladně promíchejte. V další smíchejte polohrubou mouku, máslo, cukr a mák a rozdrobte. Uložit jí můžete na chvilku do ledničce. Rybíz nebo jakékoliv ovoce z mrazáku, vyndejte ve chvíli, kdy jdete zadělávat.

4

Až jsou koláčky vykynuté, vtiskněte do každého kuličky dno skleničky, kterou si předtím obalíte trochu v mouce, aby se na ní těsto nepřilepilo. Vajíčko prošlehejte a potřete jím okraje. Poté pomocí lžíce dejte do ďůlku tvarohovou náplň, posypte rybízem a drobenkou. Rozhodně nemusíte ničím šetřit a vůbec nevadí, když se vám dostane i trochu mimo koláček. Dejte péct na cca 20-25 minut a pečte dozlatova.

Mohlo by se Vám líbit

Bez komentářů

Odpovědět