Přiznám se, že sladká jídla neberu moc jako plnohodnotná hlavní jídla a musím mít náladu na to dát si ovocné knedlíky, nudle s mákem, buchtičky nebo žemlovku. Ale jestli si něco dám opravdu s chutí, je to žemlovka, na kterou mám super jednoduchý recept od mojí mamky. S žemlovkou je to stejně jako s koprovkou. Buď jí milujete nebo nenávidíte. Aspoň na tuhle myšlenku mě nedávno přivedla moje kamarádka Janča, která jí obě dvě jídla nesnáší. Nese si to z dob školní jídelny. I když jsem jí přemlouvala, že tu mojí žemlovku rozhodně musí zkusit, nepomohlo to. Já osobně takhle nemůžu buchtičky se šodó a taky to mám z dob školní jídelny. Jestli ale žemlovku máte rádi, zkuste tenhle super jednoduchý recept, který máte hotový za pár minut.
1. Poté, co máte jablka nakrájené na plátky, či kostičky záleží, co vám více vyhovuje, nechte na pánvičce rozehřát máslo. Jablka na něj nasypte, zakápněte medem a jablka posypte skořicovým cukrem. Nechte povařit do změknutí cca 5-7 minut. Jablka poté vyndejte, vyvařenou šťávu ale nechte v pánvičce. Tu zalejte smetanou a plamen stáhněte maximálně na 2. 2. Troubu předehřejte na 180°C. Smetanu nechte trochu zhoustnout a případně jí ještě můžete dochutit skořicovým cukrem. Plech vymažte máslem a vyložte dvěma plátkami touastového chleba. Na něj nasypte směs jablek, rozprostřete po celém povrchu a zalijte omáčkou. Pak opět toastový chleba a pokud už nemáte místo dolijte na chleba zbytek smetany. Směs můžete ještě pocukrovat a dejte péct na cca 45 minut. Upečenou žemlovku poznáte podle zlatavých kůrek. Před podáváním nechte vychladnout a případně ještě posypte moučkovým cukrem.Ingredience
Postup
Bez komentářů