RECEPTY/ Sezóna

Jablečná žemlovka

Přiznám se, že sladká jídla neberu moc jako plnohodnotná hlavní jídla a musím mít náladu na to dát si ovocné knedlíky, nudle s mákem, buchtičky nebo žemlovku. Ale jestli si něco dám opravdu s chutí, je to žemlovka, na kterou mám super jednoduchý recept od mojí mamky. S žemlovkou je to stejně jako s koprovkou. Buď jí milujete nebo nenávidíte. Aspoň na tuhle myšlenku mě nedávno přivedla moje kamarádka Janča, která jí obě dvě jídla nesnáší. Nese si to z dob školní jídelny. I když jsem jí přemlouvala, že tu mojí žemlovku rozhodně musí zkusit, nepomohlo to. Já osobně takhle nemůžu buchtičky se šodó a taky to mám z dob školní jídelny. Jestli ale žemlovku máte rádi, zkuste tenhle super jednoduchý recept, který máte hotový za pár minut.

 

Porce: 4
Doba přípravy: 25 Doba vaření: 45 minut

Ingredience

  • 500 gramů okrájených jablek, nakrájené na plátky
  • 1 lžička skořice
  • 4 lžíce skořicového cukru
  • 4 plátky toustového chleba
  • 200 ml smetany 33%
  • 15 gramů másla
  • 2 lžíce medu
  • + moučkový cukr na posypání

Postup

1

1. Poté, co máte jablka nakrájené na plátky, či kostičky záleží, co vám více vyhovuje, nechte na pánvičce rozehřát máslo. Jablka na něj nasypte, zakápněte medem a jablka posypte skořicovým cukrem. Nechte povařit do změknutí cca 5-7 minut. Jablka poté vyndejte, vyvařenou šťávu ale nechte v pánvičce. Tu zalejte smetanou a plamen stáhněte maximálně na 2.

2

2. Troubu předehřejte na 180°C. Smetanu nechte trochu zhoustnout a případně jí ještě můžete dochutit skořicovým cukrem. Plech vymažte máslem a vyložte dvěma plátkami touastového chleba. Na něj nasypte směs jablek, rozprostřete po celém povrchu a zalijte omáčkou. Pak opět toastový chleba a pokud už nemáte místo dolijte na chleba zbytek smetany. Směs můžete ještě pocukrovat a dejte péct na cca 45 minut. Upečenou žemlovku poznáte podle zlatavých kůrek. Před podáváním nechte vychladnout a případně ještě posypte moučkovým cukrem.

 

 

 

Mohlo by se Vám líbit

Bez komentářů

Odpovědět