Tenhle dort je naprosto fenomenální. Moc často to neříkám, ale jestli máte rádi mák (musíte), tak tohle musíte vyzkoušet. Není v něm ani špetka mouky, takže se dá říct, že je i zdravý a navíc chutná skvěle. Nikdo nepoznal, že tam mouka není. Zkrátka to chcete!
Ještě než přejdeme k samotnému koláči, myslím, že žijeme ve zvláštní době. Nikdo z nás neví, co bude zítra. Asi všichni vnímáme situaci s koronavirem, ale já už na toto téma začínám být alergická, protože se to řeší úúúplně všude. Jen jsem chtěla říct, že si z toho musíme vzít to pozitivní a vnímát, že všechno se děje pro něco. Pozitivní na tom třeba je, že můžete zkoušet spoustu skvělých receptů od holek foodblogerek. A zkusit můžete třeba i tuhle ňamku.
Makový dort s mascarpone
Ingredience
- Suroviny na korpus:
- 180 gramů mletého máku
- 1 lžíce kokosu
- 50 gramů másla
- 2 lžíce čekankového syrupu
- 3 vejce
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 140 gramů řeckého jogurtu (1 vanička)
- Suroviny na krém:
- 250 gramů mascarpone
- šťáva z půlky citrónu
- 2 lžíce čekankového syrupu
- mák na posypání
Postup
1. Začněte tím, že oddělíte žloutky od bílků a dejte si rozehřát máslo. Ve větší misce vyšlehejte žloutky společně s čekankovým syrupem. Přidejte trochu vychladlé máslo a začněte dělat z bílků sníh. Do žloutkové směsy přidejte řecký jogurt a důkladně všechno promíchejte.
2. Troubu zapněte na 180°C. Do žloutkové směsy přidejte mletý mák a kokos. Opatrně zapracujte a následně postupně přidávejte i sníh. Buďte opatrní, aby vám sníh nespadl. Těsto přelijte do formy a dejte péct na 30-40 minut.
3. Jakmile Bude dort upečený, vyjměte jej z formy a nechte vychladnout na mřížce. Na zcela schladlý dort můžete dát i krém. Ten připravíte tak, že smícháte mascarpone, citronovou šťávu a čekankový syrup. Mascarpone je samo o sobě docela sladké, takže ochutnávejte než budete přidávat další sladilo. Krém by měl být krásně hladký, bez hrudek a nadýchaný. Opatrně jej navrstvěte na dort a posypte třeba mákem.
Bez komentářů