Nevím, jak vy, ale poslední dobou si doslova ujíždím na sladkých snídaních. Zajímavé je, že když jsem chodila do kaváren na snídaně, skoro nikde jsem si sladkou nedala. Vždycky vajíčka, salátek a pečivo. A doma? To si jedu sladké snídaně pořád. A proto mám tady další skvělý tip.
Vafle jsou moje láska. Možná je to tím, že si je nedělám tak často, jako třeba lívance nebo palačinky. Přeci jenom trvají trochu delší dobu, ale vždycky, když si je udělám, tak stojí za to. A tyhle čokoládové jsem chtěla udělat už dlouho. Dá se říct, že jsou i docela zdravé, protože jsou v nich mandle a čekankový syrup, který teď přidávám skoro do každého pečení. Vyhovuje mi, sladký je tak akorát a aspoň je trochu zdravý. Zkrátka tyhle vafle si zamilujete a jsem si jistá, že z víkendového rána udělají o krapet lepší den.
Ingredience
- 4 vejce
- 120 gramů rozměklého másla
- 3 lžíce čekankového syrupu
- špetka vanilky
- 100 gramů hlaké mouky
- 100 gramů rozsekaných mandlí
- 2 lžíce kakaa
- 1 lžíci oříškového másla
- 150 ml smetany ke šlehání
- 100 ml polotučného mléka
- olej na potření
- + na ozdobu 150 ml šlehačky
- 2 lžíce moučkového cukru
- ovoce, kakao
Postup
1. Oddělte žloutky od bílků a bílky dejte vyšlehat společně se špetkou soli do tuhého sněhu. Žloutky dejte do mísy, přidejte nakrájené a lehce rozměklé máslo (budou se vám lépe šlehat), čekankový syrup a vanilku. Vyšlehejte do pěny a postupně začněte přidávat do směsy mouku a rozsekané mandle. Já měla mandle v celku a v robotu jsem je rozsekala. Nejsou samozřejmě tak sypké, ale já mám ráda právě to, že ve vaflích jsou vidět kousky oříšků. Přidejte vždycky trouchu mouky a mandlí a dohromady smíchané mléko a smetanu. Nakonec přidejte ještě kakao a jako poslední opatrně vmíchejte sníh. A klidně můžete i po částech, já jsem to takhle udělala. Jakmile budete mít všechno přidané, opravdu důkladně promíchejte.
2. Rozpalte vaflovač, který lehce potřete olejem. Já jsem do svého vaflovače dala vždycky cca dva naběračky těsta, rychle jsem ho rozetřela do okrajů a zavřela jsem ho. Jedna dvojice se mi dělala cca 10-15 minut, ale záleží, jak výkony vaflovač máte.
3. Mezitím, co se vám vafle dělají, si připravte šlehačku. Dejte ji vyšlehat s moučkovým cukrem. Pak opatrně naservírujte vafle, přidejte šlehačku, posypte kakaem, ozdobte ovocem a dobrou chuť.
Bez komentářů