Dýně úplně nejsou moje parketa. Hokaido mi vadí svou vůní a konzistencí. Ale uznávám, že v pečení je dýně a zelenina celkově vážně super. Co mi ale nevadí, je máslová dýně, která mi připomíná žlutý meloun. A tak jsem se rozhodla, že s ní něco spáchám.
Můj zážitek s dýní a melounem dohromady jsem říkala mamce a vtipné bylo, že i jí dýně připadá jak žlutý meloun. Alespoň, co se chuti týče. Protože se nám na zahradě urodila spoustu dýní, rozhodla jsem se, že z nich něco spáchám. Volba padla na klasickou bábovku, kterou jsem ale obohatila kousky čokolády, osladila medem a zvláčnila právě máslovou dýní. Právě díky té dýně vydrží bábovka mnohem déle a navíc je to další potvrzení toho, že zelenina je v pečení zkrátka zázrak.
1. Troubu rozehřejete na 180° C. Mezitím si oloupete dýni a nastrouháte ji na jemno. Do směsi žloutků, oleje a medu přidáte nakrájenou čokoládu, klidně i na větší kusy, během pečení se kousky hezky rozpečou. Do směsi přidejte dýni a opět promícháte. Já vždycky promíchávám po jednotlivých surovinách, aby se do sebe jednotlivé složky hezky vmísily. 2. Ke směsi přidáváte postupně i obě mouky a robot necháte zapnutý, aby se mouky spojily se směsí. Nakonec ještě kypřící prášek a špetku soli. Důkladně promícháte a necháte na chvilku odpočinout. Tohle zvládnete klidně i ručně, ale na sníh z bílků, který teď budete šlehat doporučuji robot. Trvá to cca 20 minut, nebojte se větší rychlosti. Robot to zvládne a bílky budou rychleji našlehané. Nakonec opatrně a postupně zamícháváte bílky do směsi, tak ale aby sníh nespadl. 3. Přelijte do máslem vymazané formy a dejte péct na 45 - 50 minut na 180° C. Opět záleží na typu trouby, každá peče trochu jinak. Po upečení poprašte moučkovým cukrem.Ingredience
Postup
Bez komentářů