RECEPTY/ Sezóna

Bábovka z máslové dýně s medem a čokoládou

Dýně úplně nejsou moje parketa. Hokaido mi vadí svou vůní a konzistencí. Ale uznávám, že v pečení je dýně a zelenina celkově vážně super. Co mi ale nevadí, je máslová dýně, která mi připomíná žlutý meloun. A tak jsem se rozhodla, že s ní něco spáchám.

Můj zážitek s dýní a melounem dohromady jsem říkala mamce a vtipné bylo, že i jí dýně připadá jak žlutý meloun. Alespoň, co se chuti týče. Protože se nám na zahradě urodila spoustu dýní, rozhodla jsem se, že z nich něco spáchám. Volba padla na klasickou bábovku, kterou jsem ale obohatila kousky čokolády, osladila medem a zvláčnila právě máslovou dýní. Právě díky té dýně vydrží bábovka mnohem déle a navíc je to další potvrzení toho, že zelenina je v pečení zkrátka zázrak.

Doba přípravy: 45 minut Doba vaření: 45 - 50 minut

Ingredience

  • 1/2 máslové dýně
  • 3 vejce
  • 6 lžic medu (před pečením si ho nechte rozpustit, lépe se s ním pracuje
  • 150 ml slunečnicového oleje
  • 200 gramů hladké mouky
  • 50 gramů špaldové mouky
  • 20 gramů kypřícího prášku
  • 150 gramů čokolády

Postup

1

1. Troubu rozehřejete na 180° C. Mezitím si oloupete dýni a nastrouháte ji na jemno. Do směsi žloutků, oleje a medu přidáte nakrájenou čokoládu, klidně i na větší kusy, během pečení se kousky hezky rozpečou. Do směsi přidejte dýni a opět promícháte. Já vždycky promíchávám po jednotlivých surovinách, aby se do sebe jednotlivé složky hezky vmísily.

2

2. Ke směsi přidáváte postupně i obě mouky a robot necháte zapnutý, aby se mouky spojily se směsí. Nakonec ještě kypřící prášek a špetku soli. Důkladně promícháte a necháte na chvilku odpočinout. Tohle zvládnete klidně i ručně, ale na sníh z bílků, který teď budete šlehat doporučuji robot. Trvá to cca 20 minut, nebojte se větší rychlosti. Robot to zvládne a bílky budou rychleji našlehané. Nakonec opatrně a postupně zamícháváte bílky do směsi, tak ale aby sníh nespadl.

3

3. Přelijte do máslem vymazané formy a dejte péct na 45 - 50 minut na 180° C. Opět záleží na typu trouby, každá peče trochu jinak. Po upečení poprašte moučkovým cukrem.

 


Mohlo by se Vám líbit

Bez komentářů

Odpovědět