Švestky a jablko. Podle mě jsou to dvě nejlepší podzimní suroviny, které jsou navíc i velmi dostupné v našich podmínkách. A to je dobře. Proto pro vás mám skvělý litý koláč, do kterého ale můžete dát jaké ovoce chcete. Švestky na podzim, maliny, borůvky nebo ostružiny v létě. Nebo třeba broskve či meruňky.
Mám obrovskou výhodu, že spoustu ovoce mám k dispozici na zahradě. A jedním z nich jsou právě švestky. Ale pojďme si říct, že v dnešní době máme všichni čím dál tím méně času. Tenhle koláč má skvělou výhodu v tom, že i když je kynutý, máte ho hotový poměrně rychle a nemusíte čekat, než těsto vykyne. Je ale skvělý a věřte, že bude hned pryč. U mě totiž byl.
Ingredience
- Suroviny na kvásek:
- 25 ml mléka (teplého, ne vařícího)
- 1 lžička cukru krupice
- 10 gramů droždí
- Suroviny na těsto:
- 150 gramů hladké mouky
- špetka soli
- 1 lžička mleté skořice
- 2 lžíce krupicového cukru
- 1 žloutek
- 100 ml mléka
- 40 gramů rozpuštěného másla
- + ovoce (švestky, meruňky, lesní plody)
- Suroviny na drobenku:
- 25 gramů másla
- 100 gramů hrubé mouky
- 50 gramů cukru
- jedna lžíce mletého máku
Postup
Jako první začněte s kváskem. Do misky rozdrobte droždí, zasypte lžičkou cukru a vytvořte kašičku. Tu následně zalijte teplým mlékem a dejte na cca 15 minut na teplé místo (já dávám do vyhřáté trouby). Mezitím si smíchejte hladkou mouku, cukr, špetku soli a skořici. Promíchejte, přidejte žloutek (může být i celé vejce), mléko a máslo a opět promíchejte. Nakonec dejte vykynutý kvásek.
Formu vymažte máslem a vlijte na ní těsto. To by mělo mít hustší lívancovou konzistenci a v pohodě by se mělo dát vylít do formy. Dejte kynout na cca 10 minut do teplé trouby a mezitím si připravte ovoce a drobenku - smíchejte mák, mouku, cukr a rozdrobte máslo a spojte dohromady. Ovoce vyskládejte na těsto a dejte na cca 20 minut do trouby vyhřáté na 180°C. Po cca 20 minutách posypte i drobenkou a dejte péct opět na cca 40 -30 minut. Drobenka by měla být upečené, ale ne přepečená.
Bez komentářů